Lean Manufacturing

 

Continue verbeteren zijn maar 2 woorden, echter hoe dit te implementeren binnen een organisatie is andere koek. Dit betekent namelijk dat de medewerkers proactief moeten zijn en ook nog eens eigenaarschap moeten voelen en nemen. Terwijl je alles ook nog eens multidisciplinair moet aanpakken. Kortom naast het bieden van de juiste technieken is het ook noodzakelijk een gedrags/cultuurverandering te bewerkstelligen

Om succesvol te zijn bij het implementeren van lean Manufacturing is het toepassen van GEMBA (terug naar de werkvloer) essentieel. Veel organisaties starten met het opleiden van medewerkers echter het toepassen van de geleerde technieken in de dagelijkse gang van zaken is niet mogelijk. Vaak zijn de resources niet aanwezig of er is simpel weg geen tijd voor.

 

Lean manufacturing is dan ook niets meer en minder dan een gereedschapskist met verschillende technieken die je zou kunnen gebruiken. Echter de kunst ligt erin welke technieken gebruik je op welk moment. Het vervelende is dan ook dat er niet 1 routeboek bestaat maar elke organisatie zijn eigen routeboek heeft.

Om lean manufacturing te implementeren is het dus erg belangrijk om de huidige situatie in kaart te brengen en vandaar uit een routeboek te bepalen. Waar beginnen we? is dit daily standup meeting, is dit een lean bewustzijntraining, zijn dit kaizen projecten, etc. De eindbestemming van het routeboek is een continue verbetercultuur die geborgd is in de mensen van de organisatie en niet aan een individu.

Als continue verbeteren is geborgd, is het eenvoudig de volgende stap te zetten. Samen met de medewerkers te zorgen voor effectieve, efficiƫnte en voorspelbare processen. Dit is te realiseren door verschillende lean manufacturing technieken toe te passen. Als de processen stabiel en voorspelbaar zijn is het mogelijk om bijvoorbeeld de doorlooptijden te verkorten, de interne en externe voorraden af te bouwen, effectief en efficiƫnt inzetten van de medewerkers, etc.

Zoals ook al eerder genoemd is hier ook het routeboek per organisatie verschillend. Een projectorganisatie heeft een ander routeboek als een organisatie die massaproductie of een batchproductie heeft.

Kortom QLB consultancy zal dan ook samen met de organisatie het routeboek bepalen om lean manufacturing succesvol te implementeren.