Lean manufacturing

Continue verbeteren. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Medewerkers moeten niet alleen proactief zijn, maar ook nog eens eigenaarschap voelen én nemen. Bovendien is er een multidisciplinaire aanpak nodig om afdelingen met elkaar te verbinden. Kortom, naast het bieden van de juiste technieken is het ook noodzakelijk om een gedrags- en cultuurverandering te bewerkstelligen.

Lean manufacturing is een ‘gereedschapskist’ met daarin verschillende technieken gericht op stabiliteit en het elimineren van verspilling. Maar welke techniek gebruik je op welk moment. Er is niet één routeboek en iedere organisatie volgt zijn eigen routeboek. Een projectorganisatie heeft een ander routeboek dan een organisatie die massaproductie of een batchproductie heeft.

Implementeren van lean manufacturing

Om lean manufacturing succesvol te implementeren is het toepassen van GEMBA (terug naar de werkvloer) essentieel. Veel organisaties starten met het opleiden van hun medewerkers, maar in de praktijk blijkt het toepassen van de geleerde technieken niet mogelijk. Vaak zijn de resources niet aanwezig of is er simpelweg geen tijd voor. Daarom is het belangrijk om eerst de huidige situatie in kaart te brengen en vandaar uit een routeboek te bepalen: waar beginnen we, is dit een daily stand-up meeting, een lean bewustzijnstraining, zijn dit Kaizen-projecten, etc. De eindbestemming van het routeboek is een continue verbetercultuur die geborgd is in alle medewerkers van de organisatie en niet in een individu.

Samen naar een succesvolle implementatie

Als continue verbeteren is geborgd, is het eenvoudig om de volgende stap te zetten: samen met de medewerkers zorgen voor effectieve, efficiënte en voorspelbare processen. Dit is te realiseren door verschillende lean manufacturing technieken toe te passen. Als de processen stabiel en voorspelbaar zijn, is het mogelijk om bijvoorbeeld de doorlooptijden te verkorten, de interne en externe voorraden af te bouwen en medewerkers effectief en efficiënt in te zetten. QLB Consultancy bepaalt samen met de organisatie het routeboek om lean manufacturing succesvol te implementeren.

QLB begeleidt organisaties bij het:

  • strategisch neerzetten van lean manufaturing in de organisatie
  • implementeren en borgen van continue verbeter cultuur (Lean Manufacturing/Six Sigma)
  • implementeren en borgen van 'tools' uit Lean Manufacturing
  • implementeren en borgen van 'tools' uit Lean Six Sigma
  • het succesvol uitvoeren van lean manufacturing projecten
  • ad interim invullen van operational excellence functies

Als consultant, trainer en coach helpt Henk Broekman bedrijven in Automotive, Aerospace, Medical en Hightech met het opzetten en optimaliseren van hun bedrijfsprocessen. Het strategisch neerzetten van  en het succesvol implementeren van lean manufacturing is maatwerk, met het menselijke aspect als de rode draad. Door samen te werken met Symbol, EQB Consultancy en smartFMEA heeft QLB Consultancy toegang tot ervaren professionals die allemaal hun eigen expertise hebben in het implementeren van lean manufacturing en six sigma binnen de sectoren waarin QLB Consultancy werkzaam is.

Dienstverlening van QLB Consultancy

Samenwerkingen